“Doamne Atotputernice, revarsă mila Ta spre mine si nu mă lipsi de ea vreodată, pentru că și eu știu că fără mila Ta nu poate exista nimic”.
Așa se ruga Sf. Pahomie și pun și eu înaintea mea și înaintea începerii acestui drum rugaciunea aceasta, știind că fără ajutorul lui Dumnezeu nimic din ceea ce înseamnă viața mea și ceea ce sunt nu ar exista, ci totul există din cauză că Domnul s-a milostivit de roaba Lui.

10 aprilie 2011

Rochite si fustite





Citeam in Buletinul Informativ al Aliantei Familiilor din Romania cum ca, in Marea Britanie, s-a hotarat ca fetitele sa nu mai poarte rochite la scoala pentru ca ar putea intimida fetele care doresc sa fie baieti. Eu nu stiu daca guvernantii de acolo nu au alta treaba decat sa nascoceasca tot felul de legi, care mai de care mai ciudata, bazandu-se pe discriminare, pe ceea ce pare a fi politic corect, fara sa se intereseze de problemele cu adevarat importante ale tarii, cum ar fi economia, bancile, razboaiele in care se arunca fara sa gandeasca de doua ori.

Nu inteleg procesul lor de gandire…Ce fac? Se pun in pat, respectiv fotoliu-la servici- si se gandesc la ce ar mai putea inventa pentru a fi politic corect in dauna majoritatii???

Discriminatorie consider ca ar fi tocmai legea asta, dar nu fata de fetele ce vor sa fie baieti, ci fata de fetele ce vor sa fie si sa arate ca fetele, fata de cele ce stiu ca fetele si baietii sunt diferiti si se imbraca diferit, ca fiecare persoana este unica si este libera sa-si exprime apartenenta la un gen sau altul. Discriminatorie fata de dreptul meu de mamica ca sa-mi imbrac copilul dupa cum consider de cuviinta ca ar fi mai bine si fata de dreptul fetitei mele de a putea purta un tip de imbracaminte care distinge genul feminin de cel masculin. E ca si cum ai afirma can u exista cele doua sexe si ca e discriminatoriu sa zici “sunt femeie” sau “sunt barbat”. Cat despre fetele care vor sa fie baieti, numeni nu le impiedica sa se manifeste ca atare. E dreptul lor de libera alegere a imbracamintei ce o poarta si a felului in care se comporta. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa-mi ingradeasca mie acelasi drept, de libera exprimare a ceea ce sunt sau ce reprezint. Mi se pare revoltator sa interzici un anumit tip de imbracaminte la scoala pentru motivul ca reprezinta un “stereotip discriminatoriu”. Mai bine ar interzice imbracamintea provocatoare, atat la fete cat si la baieti: blugii rupti, maieurile, tricourile prea scurte sau pantalonii cu talia asa de joasa ca se vad chilotii, sau mai rau, posteriorul. Si scoase nu pentru ca ar discrimina pe cineva, ci pentru ca nu sunt decente, pentru ca ataca bunul simt si nu sunt potrivite pentru mediul scolastic.

Fusta, rochia, sunt specifice genului feminin, intr-adevar! Si asta de cand lumea…Dar asta nu inseamna ca imbracandu-le cineva ar incerca sa convinga o alta persoana sa devina altceva decat ceea ce este sau alege sa fie. Vad ca si de asta data cei multi sunt ignorati si trebuie sa sufere ingradirea libertatii lor de exprimare, din cauza unui numar redus de persoane care ar putea sa se simta lezata in dorinta de a fi baiat (despre care dorinta nu discutam acum…).Si e ipotetic pentru ca nu e batut in cuie ca fetita in cauza sa nu vrea sa ramana femeie cand ajunge adult. Atentie! Este vorba despre perioada de formare a copilului (in timpul scolii) cand in teorie ar trebui sa vina in contact si sa cunoasca cat mai mult din varietatea ce ne-o ofera viata ca, mai apoi, sa poata alege ce este bine pentru el, pentru familie si pentru societatea in care traieste, ca adult. Asa se invata copiii sa fie egoisti, sa-si ceara drepturi peste drepturi, fara sa tina cont de ceilalti si fara sa invete ca au si indatoriri fata de cei din jur sau,cel putin, sa respecte dorintele si libertatile celui de alaturi. Pentru ca totul imbraca o haina ( ca tot vorbim despre imbracaminte… :) ) legala, formala. Si apoi sa fim seriosi! Nu cred ca la scoala copii se gandesc ca rochiile ofenseaza dorinta de a fi asemanatoare unui baiat. Oricum ei se imbraca dupa cum le place sau le ingaduie parintii. Si nu isi pun problema ca purtand pantaloni s-ar transforma, ca prin magie, in baiat. Aceasta este o falsa problema, gandita de cei mari, ca sa poata crea tot felul de precedente si sa intareasca conceptul de discriminare.

Fetitei mele ii cumpar si fuste si rochii, chiar daca ea, ca orice adolescent, prefera blugii.Nu vreau sa-i impun un mod de a se imbraca, ci ii las libertatea de a-si alege singura cu ce se imbraca si ii dau posibilitatea sa cunoasca si alte optiuni decat pantalonii. Din cand in cand, ea isi pune rochia la scoala si acolo toate fetele, dar mai ales cele baietoase ( care de obicei sunt si cele mai prost crescute) o iau in ras si isi bat joc de ea. Pentru ca in ziua aceea ea e diferita de tot restul clasei, pentru ca arata o alternativa la imbracamintea uzuala. Desi nu se mai poarta uniforme, imbracamintea tinde sa fie aceeasi, ca esti fata sau baiat: blugi si tricou(cu maneca scurta sau lunga in functie de sezon).

Acum ar trebui sa se gandeasca sa schimbe si simbolul femeii si barbatului de pe toalete, caci si acolo femeia e reprezentata cu fusta si nu vream sa ranim sentimentele celei ce vrea sa se transforme in barbat, nu?

Sau ma intreb cand vor impune si baietilor sa se imbrace cu rochite si sa-si puna fundite in par, doar pentru transexualul care vrea sa devina femeie, ca nu cumva sa-i incalce libertatea aceluia de a dori sa fie femeie…Sau sa o vad pe regina in blugi si tricou rupt, asa, ca sa dea exemplu de respectare a normativelor!!! Ca sa se arate empatica cu emo si metallari si rockeri, ca sa nu le discrimineze dorinta lor de a se imbraca conform muzicii ce o asculta sau filozofiei de viata ce o adopta. Sau poate ofenseaza vreun rege, presedinte, ministru sau parlamentar care este transexual, prin felul de a se imbraca cu fuste si taior. Si mai sugerez ceva celor ce fac astfel de legi: sa interzica parul lung si impletirea coditelor la fetite, ca doar tot stereotip discriminatoriu e!

Acest comportament discriminatoriu in defavoarea celor multi pentru cei putini tinde sa se generalizeze. In toate domeniile. Un exemplu din domeniul meu. Discutam cu un reprezentant medical despre faptul ca indulcitorii tip aspartam si ciclamat se gasesc in aproape toate compresele, capsulele si siropurile din comert, care sunt folosite de intreaga populatie, inclusiv de catre copii ( de exemplu siropurile de tuse sau vitaminele). Am intrebat de ce nu se pune zahar, daca medicamentul respectiv trebuie neaparat sa aiba un gust (in cazul copiilor sau a siropurilor). Raspunsul sau a fost ca si diabeticii consuma aceste medicamente si ca sa-i protejeze se adauga indulcitori in medicamente. Dar diabeticii, cu tot respectul pentru boala asta si pentru toti bolnavii de diabet, reprezinta doar un procentaj de 6-7 % din populatia generala, iar pentru ei s-ar putea face un produs paralel, cu acelasi principiu activ care sa contina indulcitori. Nu trebuie obligata restul populatiei (93%) sa acumuleze acesti indulciori, despre care se stie ca sunt nocivi. Daca de prin produsele din magazine le mai poti evita, medicamentele aproape toate contin acesti indulcitori, pe langa alte E-uri pentru culoare si pentru conservare. Si daca vrem sa fim corecti, pana si diabeticul si-ar putea permite ca pentru o boala acuta sa ia un medicament ce contine zahar, caci nu i-ar modifica glicemia atat de drastic pe cat se sperie lumea. Este cunoscut ca un diabetic poate manca din cand in cand dulciuri, in cantitati controlate si monitorand cu atentie dieta si facand miscare, fara ca sa i se intample nimic grav, iar cei insulino-dependenti isi pot modifica doza de insulina in functie de cat de mult a crescut glicemia dupa ce a consumat un pranz mai abundent sau o inghetata in parc cu amicii. Cat despre celelalte medicamente (care nu necesita neaparat indulcire) sa nu se puna deloc nici un fel de indulcitor, ca doar inghiti pastilele. Nu a stiut ce sa raspunda.

Si am intalnit un alt atentat la sanatatea noastra si a copiilor nostri prin intermediul medicamentelor. Nu voi spune cum se cheama produsul. Cert e ca principiul activ era acidul folic (folina) care se administreaza la femeia gravida in primele 3 -4 luni de sarcina, cand se dezvolta fatul, pentru a preveni malformatiile de tub neural. Ceea ce m-a facut curioasa a fost culoarea rosie vie a capsulelor gelatinoase. M-am gandit la ce oare ii trebuie gravidei pastile de culoare rosie? Asa ca m-am dus sa citesc lista de excipienti. Am gasit printre ei eritrozina (E127) despre care se stia deja ca poate da malformatii la fat. Cum e posibil sa adaugi un compus care poate duce la malformatii grave si nu numai, intr-un medicament care de obicei este indicat in sarcina in perioada cea mai sensibila, de dezvoltare a copilului? Asa ca cititi cu atentie si lista de excipienti si daca ceva nu va convinge mergeti si cautati un alt medicament, cu acelasi principiu activ, dar care sa contina mai putini compusi nocivi (pentru ca fara, foarte rar se mai gaseste un medicament).

Si intorcandu-ne la fustite…N-ar fi mai bine ca cel ce considera ca rochitele ii dauneaza viitoarei dezvoltari sa-si gaseasca un mediu propice inclinarii sale? De ce adica sa acceseze in sistemul public si sa aiba pretentii? Daca tot e un sistem public, atunci am si eu acelasi drept ca si el ca sa-mi imbrac copilul dupa cum imi place. Si am mai observat ceva: fustele si rochiile au oricum tendinta sa dispara din cauza uniformizarii in masa. Din ce in ce mai rar se vad fuste pe fetele tinere. Si in vitrinele magazinelor la fel. Daca se continua asa, fusta va ajunge piesa intr-o vitrina de muzeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

blogger templates | Make Money Online